20 Ekim 2010 Çarşamba

Peygamber Mescidinin Sırları




PEYGAMBER MESCİDİNİN SIRLARI  (2)
Peygamber Mescidinin Sırları (1) bölümde sizlere mescitteki sütunları anlatmış ve bunların taşıdığı sırları paylaşmıştım. Bu yazımda ise mescidi nebinin diğer özelliklerini bulacaksınız.
MİHRAPLAR
Mihrabı Nebevi : Peygamber Efendimizin mihrabıdır.  Peygamberimizin zamanında mescitte mihrap yok idi. Hicri 91 yılında Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz, Peygamberimizin namaz kıldırdığı bu yere mihrapların en güzeli olan Mihrab-ı Nebevi’yi yaptırmıştır. Bu mihrapta yada yakınınında namaz kılmak, kılabilmek ne büyük bir heyecandır, ne büyük bir mutluluktur. Allah (CC) herkese nasip etsin İnşallah.


Hz. Osman Mihrabı : Mescidin kıble tarafındaki duvarında bulunmaktadır. Hz. Osman (R.A.) Mescidin genişletilmesinden sonra bu noktada namaz kıldırmaya başlamıştır. Ömer Bin Abdülaziz tarafından yapılmış olup günümüzde halen namaz kıldırılan yerdir.
Hanefi Mihrabı : Minberin sağ tarafından 2. ve 3. sütunun arasında kalan mihraptır. Hanefi İmamlarının namaz kıldırdığı mihrap olduğu için bu adla anılmıştır. Hicri 860 yıllarında Doğan Şehy tarafından yapılan mihrap daha sonra Hicri 938 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yenilenmiştir.
Teheccüd Mihrabı : Hücre-i Saadet’in kuzey duvarına bitişik olan bölüm olup  Peygamber Efendimizin teheccüd namazını kıldığı yerdir. İşte kutsal toprakları ziyaret edenler için bir fırsat daha, Sevgili Peygamberimizin teheccüd namazı kıldığı yerde sizde teheccüd namazı kılmak istemezmisiniz.



MİNBER
Mescitte önceleri bir hurma kütüğüne yaslanarak cemaate hitap eden Peygamberimiz için hicretin 7. yılında iki basamaklı bir minber yapılmıştır.Sonraları defalarca değişen ve yenilenen minber son olarak Osmanlı Sultanı Üçüncü Murat tarafından 1590 yılında yapılarak mescide konulmuştur. İşte bu minber o zamandan beri duran minmerdir.
Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur. ‘’ Evim ile minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberimde cennette havuzumun üstündedir’’ 
HÜCRE-İ SAADET

Mescidi Nebevi inşa edilirken güney doğu kısmına Peygamberimiz için iki hücre yapıldı.Bunlardan biri Hz. Aişe’nin odasıydı ve Peygamberimiz son günlerini burada geçirmiştir. Hicri 632 yılında ruhunu teslim eden Resul-i Ekrem efendimizin naşı vefat ettiği yere defnedildi. Hz. Ayşe’nin odası bundan sonra Hücre-i Saadet olarak anılmaya başladı.
Hz. FATIMA’NIN EVİ

Hz. Fatıma’nın evi Hücre-i Saadetin kuzey kısmında bulunmaktaydı. Ömer Bin Abdülaziz zamanında mescidin genişletilme çalışmaları içerisinde Hz. Fatıma’nın evi Hücre-i Saadetin içine katılmıştır.
Hz. EBUBEKİR’İN EVİ
Hz. Ebubekir’in evine misafir olup iki rekat namaz kılmak istermisiniz. İşte size fırsat. Minberden Sıddık Kapısına doğru ilerleyin ve sütunları saymaya başlayın, beşinci sutünun olduğu alan Hz. Ebubekir Sıddık (R.A.) evidir. 

SUFFA
Mescid-i Nebinin kuzeydoğu bölümünde yer alır. Burası Resulallah’ın (s.a.s) emri ile üzeri hurma dalları ile örtülüp gölgelik yapılmıştı.Adına da gölgelik yada ‘’suffa’’ adı verildi. Suffa; kimsesiz, bekar ve fakir Müslümanların barındığı ve Kuran eğitimi aldığı yerdir. Burada yetişen en ünlü sahabelerden biri Ebu Hureyre’dir.
MÜEZZİN MAHFİLİ
Hz. Ömer’in Mescidi Nebevi’de şehit edilmesini dikkate alan Hz. Osman, Bilali Habeşin müezzinlik yaptığı yerde zeminden yükseltilmiş ve etrafı çevrilmiş bir mahfil yaptırarak burada namaz kılmayı adet edinmişti. Daha sonra müezzin mahfili olarak kullanılan bu mekan Sultan Kayıtbey zamanında tamamen mermerden yapılarak hizmete devam etmiştir.


EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder